Haaruitval door stress: Stress tast ook je haar aan – ontdek wat je kunt doen
Stress beïnvloedt je lichaam op talloze (soms onbegrijpelijke) manieren. Maar wist je dat stress zelfs haaruitval kan veroorzaken?
Elke maand zoeken veel mensen naar "haaruitval stress vrouwen" - en dat is niet zonder reden. Stress heeft invloed op je hele lichaam – ook op je haar.
In dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen zoals:
- Waarom veroorzaakt stress haaruitval?
- Wat kun jij zelf doen om haaruitval door stress te voorkomen?
- Wat kun je doen als de schade al is aangericht?

Waarom haaruitval door stress? Hier is de uitleg.
Kan stress haaruitval veroorzaken?
Het antwoord is kort maar krachtig: ja. Stress beïnvloedt je lichaam op vele manieren, en kan ook haaruitval veroorzaken.
Afhankelijk van hoe erg je getroffen bent, kan stress zowel tijdelijk als permanent haarverlies veroorzaken. Voor de meeste mensen komt het haar na verloop van tijd vanzelf weer terug, maar hoe dan ook, het kan moeilijk zijn om door te maken. Want als je kampt met stress, heb je het al zwaar genoeg.
De wetenschappelijke verklaring: waarom stress haaruitval kan veroorzaken
Stress kan op verschillende manieren invloed hebben op je haar. Wanneer je gestrest bent, loop je bijvoorbeeld het risico dat een hogere infectie kan leiden tot een ontstekingsreactie in je hoofdhuid.
Dat gezegd hebbende, de meest voorkomende oorzaak van haaruitval door stress is wat bekend staat als "telogeen effluvium" – wat betekent dat veel van je haren in een "rustfase" terechtkomen. Dit gebeurt meestal na een trauma of emotionele schok – het gebeurt bijvoorbeeld ook na een zwangerschap.
Haaruitval door stress treedt pas enkele maanden later op
Het haar stopt met groeien en ongeveer drie maanden later begin je haarverlies te ervaren.
Dit betekent dat je misschien al aan de andere kant van je stresscyclus bent voordat je haaruitval begint op te merken. Het kan schokkend zijn om hele plukken haar te zien uitvallen, maar het goede nieuws is dat het tijdelijk is en het haar meestal vanzelf weer teruggroeit.
Niet zeker of je stress hebt? Als je moeite hebt met slapen, concentreren, angstig bent, stemmingswisselingen ervaart of veranderingen in je eetlust en/of gewicht opmerkt, moet je altijd hulp zoeken van je dokter.

Heb je haar verloren door stress? 4 tips die het proces makkelijker maken
1. Zorg goed voor jezelf
Het beste wat je kunt doen is goed voor jezelf zorgen. Praat met je dokter en ontdek wat je nodig hebt – het kan iets zijn dat je zelf kunt doen, veranderingen in je leven of misschien medicijnen. Als jij je beter voelt, voelt je lichaam zich ook beter. Wanneer je gestrest bent, staat je lichaam namelijk voortdurend in een staat van paraatheid, wat zowel fysiek als mentaal zwaar is.
Dit betekent gezond eten, lichaamsbeweging en voor jezelf zorgen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Daarom is het een goed idee om een multivitamine te nemen, of wat jouw dokter aanbeveelt, na zo'n stressvolle periode.
2. Praat met je dokter over je haaruitval door stress
Wanneer je haar verliest door stress, is het meestal tijdelijk en groeit het haar vanzelf weer terug. Dit betekent dat het geen speciale behandeling vereist, maar stress kan ook andere effecten op je lichaam en hoofdhuid hebben die mogelijk behandeling vereisen. Je kunt bijvoorbeeld een ontsteking van de hoofdhuid ontwikkelen die door een arts moet worden behandeld.
Als je last hebt van haaruitval en stress, is het belangrijk om met je arts te praten.
3. Pas je haarverzorging aan indien nodig
Misschien moet je je haarverzorgingsroutine aanpassen, zodat deze beter bij je huidige haar past. Misschien heb je verzorging nodig die je haar meer volume geeft, of moet je investeren in producten zodat je je hoofdhuid beter kunt verzorgen.
Kijk naar je haar en bepaal wat het nodig heeft – misschien vocht in de lengtes, op de hoofdhuid of misschien heb je andere wensen zoals meer volume.
Verschillende producten hebben verschillende kwaliteiten, dus denk na over of wat je nu in de douche hebt, echt de behoeften van je haar aanspreekt.
4. Gebruik extensions
Meestal is het alleen maar tijd en geduld nodig voordat je haar weer aangroeit. Maar jij en ik weten allebei dat haar ongelooflijk langzaam groeit als je erop wacht (iedereen die ooit een pony heeft laten groeien, weet dit!).
Maar haar heeft veel invloed op ons zelfvertrouwen, en daarom zijn veel vrouwen blij om extensions te gebruiken.
Je kunt zowel extensions krijgen die je dagelijks in- en uitdoet, als die langere tijd blijven zitten. Tegenwoordig zijn de methoden zo mild dat ook jij, met dun en beschadigd haar, eenvoudig kunt profiteren van het gebruik van extensions.
Als extensions je meer jezelf laten voelen, waarom zou je het dan niet doen?

Google-recensies
Onze +110.000 tevreden klanten twijfelen niet
Germaine Kretschmer
Alina28 xd
Ivi Bunnyma
Trine Rønhoff
Amanda Frehr Olesen
Samardžić Harisa
Relevante artikelen en pagina's